De ggz en herstelgerichte visie

Binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) werken inmiddels vele (familie)ervaringsdeskundige meestal naast de profesionele hulpverlening. Daar is veel over te vinden online, er zijn vele opleidingen op alle niveau’s, er is een vereniging ervaringsdeskundige, je kan je registreren als ervaringsdeskundige op registerplein, er is een beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid etc.

De inzet van 3Kennisbronnen

De afgelopen jaren wordt er steeds meer over de gelijkwaardige inzet van 3Kennisbronnen geschreven, alleen is het zoals aangegeven nog best onbekend. De meeste denken in ervaringsdeskundige en professionals. Maar ik ben ervan overtuigd dat werken vanuit 3Kennisbronnen de norm gaat zijn, vanuit verschillende functies en niveau´s. Als je gaat googelen dan kom je de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen tegen, leergemeenschap ervaringskennis. Hogeschool Windesheim is in 2023 met een master Ervaringsdeskundigheid gestart, de eerste master ervaringsdeskundigheid in Nederland.

Ervaringsdeskundige versus de professional

Er is wederzijds regelmatig onbegrip en frictie tussen professionals en ervaringsdeskundige. ”Als je je als ervaringsdeskundige een soort hulpje voelt van de professional waarop je geen kritiek mag uiten en als professional enkel kritiek hoort op het systeem waarbinnen je je werk moet doen, dan nodigt dat niet echt uit tot co-creëren” Lees verder. Er wordt vanuit verschillende kennisbronnen gekeken; de professional kijkt officieel vanuit wetenschappelijke en professionele kennis en de ervaringsdeskundige vanuit ervaringskennis. Maar is het wel zo zwart-wit? Vele professionals in het sociale domein hebben ervaringskennis, maar spreken zich daar niet over uit, dat wil niet zeggen dat ze geen ervaringskennis gebruiken.

Jim van Os herstelgericht psychiater-hoogleraar an Os kreeg onder meer bekendheid als criticus van de DSM-5 en voorstander van de herstelbeweging, een emancipatoire beweging die onder andere tegenwicht biedt aan het dominante medische model in de psychiatrie. Van Os is medeoprichter van ‘de nieuwe ggz’ en psychosenet.nl.

Jim van Os volg ik al 8 jaar, eigenlijk vanaf de start van mijn ontwikkeling als professional met ervaringskennis. Van Os; ´´Door te werken in groepen onder leiding van ervaringsdeskundigen kun je een heleboel mensen op het spoor zetten van zelfmanagement. Waar we nu 30 sessies behandelingen doen, zou er veel meer sociale steun moeten komen. We moeten steun aanbrengen rond mensen die stuiteren, een goede geoliede hulpgroep. Het systeem rond een kind moeten we leren om te helpen en te steunen zodat kinderen met problemen leren het leven te leven zonder dat er bijvoorbeeld uithuisplaatsing hoeft plaats te vinden´´ Lees verder