Meerdere perspectieven
Van nature ben ik nieuwsgierig en onderzoekend. Opgegroeid binnen een complex familiesysteem wilde ik verschillende (taboe)onderwerpen vanuit meerdere perspectieven begrijpen. Ik besefte al jong dat professionals zich vaak niet realiseren wat helpend is: dat zelfs na bijvoorbeeld een opname mensen er slechter uitkwamen dan dat ze erin gingen. Het organsisatie aanbod beslaat vaak maar een deel van het probleem. Ook staat het organisatiebelang vaak boven het cliëntbelang. Heel vaak is er hulp nodig op meerdere leefgebieden, wat dan niet geboden wordt.
Dit zorgt veelal voor versnipperde hulp door verschillende professionals waar mensen niet om gevraagd hebben. De (collectieve) ervaringskennis van mensen wordt zelden meegenomen terwijl mensen (en hun omgeving) vaak heel goed weten wat nodig is. De meest werkzame vragen zijn: wat heb je meegemaakt, wat zijn je sterke en kwetsbare kanten, waar wil je naartoe en wat heb je daarvoor nodig? Dit lijkt simpel, maar het blijkt o.a. door alle versnipperde hulp vaak ingewikkeld. Ook is het vertrouwen in het systeem bij veel mensen weg. Ik wist dat ik hier van betekenis kon zijn, want ik begrijp waarom mensen wantrouwen voelen richting het systeem. Ook weet ik hoe het vanuit 3Kennisbronnen anders kan.
Sinds eind jaren tachtig ben ik werkzaam in de sector zorg en welzijn, binnen de ouderenzorg en de psychiatrie. In mijn volwassen leven, zowel privé als werk, kreeg ik te maken met hoogfunctionerend autisme en ad(h)d (neurodiversiteit). Hierdoor heb ik vanuit drie kennisbronnen veel ervaring opgedaan binnen jeugd, passend onderwijs, Wmo en de participatiewet. In 2013 hoorde ik van het professioneel inzetten van eigen ervaring. Omdat ik vanuit kansenongelijkheid mij niet optimaal heb kunnen ontwikkelen in mijn jeugd, heb ik in 2022 de bachelor Social Work met specialisatie (familie)ervaringsdeskundigheid afgerond.
![](https://i0.wp.com/3kennisbronnen.nl/wp-content/uploads/2022/12/Beeld-4K.jpg?resize=750%2C750&ssl=1)
Van de Levensloopcoach naar 3Kennisbronnen
In 2009 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer in zorg en welzijn. Dit gaf mij de mogelijkheid te werken vanuit de visie van 3Kennisbronnen. Ik begon binnen mijn gezin (logeeropvang) en in PGB zorgteams veelal voor mensen met een Wlz-indicatie (b.v. dementie-spierziekte-Parkinson). In 2016 ben ik gestart als ‘de Levensloopcoach’ waarbij ik gecontracteerd aanbieder werd vanuit de Wmo en de Jeugdwet, dit was een maatwerkvoorziening. Ik bood onafhankelijke domeinoversteigende ondersteuning (integraal systeem- en mensgericht). Hierbij is het voor mij essentieel dat mensen regie houden over hun eigen leven. En dus niet allerlei verschillende professionals gaan bepalen wat goed is.
Gemeenten hebben de laatste jaren ingezet op eigen (wijk)teams en voorliggende (goedkopere) voorzieningen, met zo min mogelijk doorverwijzingen naar (duurdere) maatwerkvoorzieningen. Deze ontwikkeling is te begrijpen vanuit het kostenperspectief. Denken en doen vanuit 3Kennisbronnen zorgt voor betere hulp en is daarmee kostenbesparend. Ik ben eind 2024 gestopt met eigen cliënten en heb gekozen voor 3Kennisbronnen als bedrijfsnaam. Ik ben mij steeds meer gaan profileren als deskundige op het gebied van 3Kennisbronnen en sta ingeschreven in het register voor Ervaringsdeskundige. Tevens sta ik geregistreerd in het SKJ-register (kwaliteitsregister jeugd).
Wat wil ik vanuit 3Kennisbronnen?
- Meer bekendheid geven aan het werken vanuit 3Kennisbronnen door tijdelijk mee te werken binnen gemeenten en/of zorg-onderwijsorganisaties, zie pagina wat bied ik.
- De brug zijn tussen professionals en ervaringsdeskundigen, bijdragen aan de waardering van elkaars kennisbronnen
- Bijdragen aan samenwerking en verbinding zoeken met iedereen die erkent dat het systeem moet veranderen
- Anderen enthousiasmeren om vanuit 3Kennisbronnen te denken en te doen