De Wmo

Binnen veel gemeenten worden de verschillende wetten in aparte hokjes-loketten benaderd. De Jeugdwet, de Wmo, de Participatiewet etc. Dit gaat dan regelmatig stroperig omdat er personeeltekorten zijn en verschillende mensen ingevlogen worden voor verschillende problemen. Terwijl als er vanuit 3Kennisbronnen gekeken kan worden, is het meer helpend wanneer er zo min mogelijk loketten zijn, menselijker gekeken wordt en te doen wat nodig is aan aanpassingen en ondersteuning. Vanuit wet-en regelgeving kan er zoveel wél en dat hoeft niet altijd het duurste te zijn, het is vaak duurder als er vanuit verschillende hokjes indicaties worden afgegegeven. Lees verder.

Voorliggende goedkopere voorzieningen

Natuurlijk kan dit vanuit voorliggende voorzieningen, waar nog betere sterke lokale teams gevormd kunnen worden. Gewoon één iemand koppelen aan een gezin en juist vanuit betrokkenheid en transparantie ondersteunen. Dit kan zo helpend zijn vanuit 3Kennisbronnen. Geluiden als; medewerkers mogen niet té betrokken zijn vind ik zo bijzonder. Het is juist zo helpend betrokken zijn, echt luisteren en oplossingen zoeken. Zet b.v. een praktische gezinsondersteuning in die ‘breed’ kan begeleiden, jeugd en volwassenen op alle leefgebieden én samen op kan werken met enkele huishoudelijke klusjes. Niet dus uitspraken als dat mag ik niet doen, stap uit het hokjesdenken.

3Kennisbronnen

Vanuit 3Kennisbronnen is het juist de uitdaging om zo snel als mogelijk niet meer nodig te zijn, mensen afhankelijk van professionele steun maken is helemaal niet fijn. De meeste mensen willen zo zelfstandig mogelijk zijn, ook als langdurige hulp nodig is. Mensen bepalen verder zelf of ondersteuning werkt en niet het aanbod van een professional is bepalend. Echte betrokkenheid en menselijkheid werkt dus vaak het beste, waarbij het uitgangspunt ervaringskennis is en mensen zeggenschap houden over hun eigen leven. Als professional mag je je diensten inzetten ten behoeve van een mens, zodat deze verder kan met zijn leven. Vanuit 3Kennisbronnen ligt de focus op kracht en de problemen zo klein mogelijk maken. Geloven in de kracht van mensen is zó belangrijk, want dan geeft hoop. Alles wat aandacht krijgt groeit immers.

Publieke ggz

Er spelen veel maatschappelijke problemen waardoor een publieke ggz belangrijk is. Jim van Os (hoogleraar psychiatrie) wijst op het belang van een publieke ggz, waarin maatschappelijke oorzaken van psychisch lijden, zoals armoede, eenzaamheid en sociaal-economische factoren, worden aangepakt. Hij noemt IJsland als voorbeeld, waar een succesvolle publieke ggz werd opgezet om problemen onder jongeren aan te pakken door de omgeving van jongeren te versterken. Lees verder.